Bića iz svijeta tame
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 9722 pročitano ) Članci istog autora

Riba udičarka (foto: EOL)Od dubine od 1000  metara pa sve do dna, u oceanima vlada potpuna tama. Voda je ledena, a pritisak toliki da bi lako zdrobio naša tijela. Nevjerojatno, ali neki organizmi žive i u tako negostoljubivom okolišu. Svi se oni suočavaju s tri izazova: pronaći hranu, izbjeći grabežljivce i pronaći partnera za razmnožavanje. Ribe koje žive u toj dubini imaju osebujne prilagodbe. Za uspješan lov tu su velike gipke čeljusti, oštri zubi i mamci koji emitiraju svjetlo. Kako bi se sakrile od grabežljivaca, stopile su se s crnilom oceana. Neke su pak vrste razvile bizarne načine razmnožavanja. Jednako su osebujna i njihova imena: iglozubi, labavouste, bačvastooke, sabljozubi, zmijozubi, udičarke, žaboglavi...

Dubokomorske ribe su vrlo krhke i ako se naglo izvuku s velikih dubina mogu umrijeti![1] Ako i uspiju preživjeti izlazak na površinu, obično uginu nakon nekoliko sati u zatočeništvu. Zbog toga se zna malo o njihovom životu pa su nam još uvijek tajanstvene. Upoznaj neke od njih u tekstovima koji slijede, a više o ovoj temi možeš pročitati i u članku „Dubokomorski okoliš“!

IGLOZUB STRAŠNI

UDIČARKE – DUBOKOMORSKI RIBIČI

RIBA KOJA VIDI SVE[1] Pritisak na površini je puno manji, te se plinovi u plivaćem mjehuru ribe rašire, a rašireni mjehur može izobličiti ribu ili izbaciti njene unutarnje organe kroz usta i dovesti do smrti.

Ocjena: 5.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.