Bakterije bi mogle rješavati zločine
Autor Sandra Kolundžija 15.11.2012. ( 4306 pročitano ) Članci istog autora

Ekipa za očevid (foto: Juarez Ricci)Gil Grissom i njegova CSI ekipa stigli su na mjesto zločina. Nažalost, nisu pronašli ni vlas kose, ni kapljicu krvi počinitelja. Svega nekoliko razmrljanih otisaka prstiju, koji im ne mogu poslužiti za identifikaciju. Prema novom znanstvenom istraživanju, Grissomu bi u rasvjetljavanju zločina mogle pomoći – bakterije!Bakterije su posvuda. Naša koža, usta, površina očiju, prostranstva naših crijeva vrve bakterijama. Štoviše, na sebi imamo 10 puta više bakterija nego stanica u tijelu. Upravo sada na/u tebi živi više od 1000 različitih vrsta bakterija! U zamjenu za mjesto za život, dobre bakterije nas poput barikada štite od bakterija koje uzrokuju bolesti, te jačaju naš imunosni sustav.

Svaka osoba ima svoju vlastitu kombinaciju bakterija na svojim rukama. Kad bi ti i tvoj najbolji prijatelj mogli vidjeti i usporediti sve bakterije koje žive na vašim rukama, ustanovili bi da neke bakterije žive samo na tvojim rukama, neke samo na rukama tvog prijatelja. Kombinacija bakterija na tvojim rukama je jedinstvena – kao i tvoj otisak prsta.

Otisak dlana ruke (foto: sxc.hu)

Otisak dlana ruke po kojemu se može identificirati počinitelj zločina


Znanstvenici sa Sveučilišta u Coloradu istraživali su može li se kombinacija bakterija na rukama koristiti kao nova metoda identifikacije počinitelja, osobito na mjestima zločina gdje je teško pronaći otiske prstiju.

Više o bakterijama saznajte u članku „Bakterije – Fantomska prijetnja“

„Otisak prsta može se razmazati, no bakterijski otisak puno je teže sakriti. Ako samo obrišete površinu, niste maknuli i bakterije“, kaže Noah Fierer, jedan od znanstvenika.

Hranjiva podloga s bakterijama (foto: EOL)

U pokusu su usporedili bakterije s ruku troje dobrovoljaca s bakterijama na njihovim tipkovnicama (da, bakterije s tvojih ruku završe na tipkovnici). U istraživanju, tipkovnice su koristili samo ljudi koji su bili testirani. Kombinacija bakterija s ruku podudarala se s bakterijama nađenima na tipkovnici, te su znanstvenici vrlo lako mogli razaznati koja osoba ju je koristila.

U sljedećem koraku, skupili su bakterije (desno - prikaz bakterija na hranjivoj podlozi) s dlanova i kompjuterskih miševa devetero ljudi.

Kad su usporedili te uzorke s poznatim kombinacijama mikroba s ruku 270 drugih ljudi, opet su bez problema u svih 9 slučajeva otkrili tko je koristio miš.

Zasad im dobro ide, no u svijetu je puno više od 270 kriminalaca. Može li bakterijski otisak prsta biti stvarno toliko koristan? Zasad se ne zna koliko je jedinstvena populacija bakterija na nečijoj koži te znanstvenici moraju napraviti puno posla prije nego bakterijski otisak prsta postane koristan alat u rješavanju zločina.

Želite li saznati više o važnim bakterijama bez kojih nas možda ne bi bilo pročitajte članak „Modrozelene bakterije“

U svakom slučaju, zanimljiva tema za razmišljanje. Čak i ako ne ostavimo otiske prstiju, naše bakterije bi nas mogle odati.


Izvor:

Science news, http://www.sciencenews.org/view/gener ... DS_The_tell-tale_bacteria

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: bakterije  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.