Snaga valova – novi trend dobivanja energije
Autor Andreja Lucić 03.6.2012. ( 9814 pročitano ) Članci istog autora

Snaga valova (foto: Wikimedia Commons)Postoji još jedan oblik energije koji se može iskorištavati, to je energija valova. Valovi se stvaraju prolaženjem vjetra uz površinu mora. Sve dok se valovi stvaraju sporije od brzine vjetra, neposredno iznad valova postoji prijenos energije od vjetra na valove. Snaga valova se koristi za proizvodnju električne energije, desalinizaciju (uklanjanje soli iz morske vode) ili pumpanje vode u spremnike. Energija vala je razmjerna kvadratu njegove visine, što znači da val visine dva metra ima četiri puta veću snagu od vala visine jednog metra.Energija valova razlikuje se od energije plime i oseke, a tehnologija za njeno iskorištavanje je tek u začecima, iako su prvi pokušaji zabilježeni već 1890. godine. Međutim, tek je 2008. godine osmišljen prvi pokusni pogon za iskorištavanje energije valova (engl. „wave park“), Aguaçadora Wave Park u Portugalu. Više o tome možeš pročitati ovdje.

Kako se koristi energija valova?


U mnogim dijelovima svijeta vjetrovi pušu dovoljno jako da osiguravaju stalno stvaranje valova pa je energija pohranjena u valovima prilično velika. Uređaji za iskorištavanje snage valova energiju dobivaju neposredno iz kretanja površine mora, ili pak iz kolebanja tlaka neposredno ispod površine.

Snaga valova se jako razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta, a dovoljno je jaka i iskoristiva u područjima zapadne obale Europe, Škotske, sjeverne Kanade, južne Afrike i pacifičkih obala Sjeverne i Južne Amerike.,

Uređaji za iskorištavanje energije valova mogu se postavljati uz obalu, podalje od obale ili jako daleko od obale i tada su obično smješteni u vodi dubokoj i do 40 m. Oni se razlikuju prema tome kako su položeni u odnosu na valove te prema načinu pretvorbe energije valova u električnu energiju. Neke od trenutnih uređaja za iskorištavanje energije valova možeš pogledati ovdje. Ponekad su to plutajući uređaji, a ponekad su učvršćeni uz morsko dno.

Uređaji za iskorištavanje energije (foto: Ocean Power Delivery, Ltd.)

Plutajući uređaji za iskorištavanje energije valova

Energija valova se u pojedinom uređaju koristi za pokretanje hidraulične pumpe, a negdje pokreće turbine. Tehnologija se još uvijek razvija i nude se različita rješenja koja bi pomogla u rješavanju svjetskog problema sve veće potrebe za električnom energijom. Smatra se da energija valova ima potencijal da postane jedan od za okoliš najmanje štetnih načina iskorištavanja energije.


Koje su koristi, a koji nedostaci iskorištavanja valova za dobivanje energije?


Energija valova je obnovljiva, čista i njen potencijal je ogroman. Smatra se da valovi stvaraju energiju snage 2700 gigawata, a da se od toga samo 500 gigawata može iskoristiti današnjom tehnologijom (watt je međunarodna jedinica za snagu koja se koristi za mjerenje pretvorbe ili prijenosa energije). Prednosti korištenja energije valova su te da su valovi rasprostranjeni i stalno dostupni, stvaraju se na velikim površinama oceana i putuju na velike udaljenosti bez velikih gubitaka energije. Osim toga, valovi se mogu lako predvidjeti putem satelita i vremenskih prognoza, što olakšava planiranje njihova iskorištavanja i nadopunjavanje ostalih izvora energije u proizvodnji električne energije.

Ipak, kao i svaki drugi oblik iskorištavanja energije, i ovaj nosi potencijalne opasnosti: promjene u morskom ekosustavu i sastavu flore i faune, nehotično ispuštanje ili curenje otrovnih tvari iz uređaja, nagrđivanje okoliša izgledom pogona ili stvaranje buke ispod i iznad površine mora. Također, takvi pogoni bi mogli ometati ribolov i pomorski promet.

Ocjena: 10.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.