Kineski super smog
Autor Vedrana Pištelek 31.10.2013. ( 2260 pročitano ) Članci istog autora

Smog 1 (Foto: Rober S. Donovan, Flickr)

Prošli tjedan smo spomenuli oblake iz kojih ne pada kiša, a sada zamislite da se ti oblaci spuste do tla. U Kini ne moraju zamišljati već samo pogledaju kroz prozor. I vide gusti, gusti smog. Smog je spoj dima i magle, a uzrokuje ga onečišćenje u industrijskim područjima.U ponedjeljak je, u velikom kineskom gradu Harbinu, onečišćenje zraka česticama malog promjera doseglo vrijednost čak 40 puta veću od sigurne. Vidljivost je tek oko četrdeset metara što naravno uzrokuje ogromne probleme u prometu. Zatvorene su neke autoceste, a zračna luka u Harbinu je odgodila ili otkazala najmanje 40 letova.

I ne samo u prometu. Ljudi moraju nositi maske da ne udišu onečišćeni zrak i sve izgleda prilično zastrašujuće. Zatvorene su i neke osnovne škole.

Smog 1 (Foto: Craig Nagy, Flickr)

  Tko želi živjeti u ovakvom gradu? Sad

U sjevernoj je Kini onečišćenje zraka prisutno cijelu godinu zbog tvornica i brojnih vozila, ali je najgore tijekom zime. Više ugljena se troši na grijanje i povećava se količina malih čestica u zraku. Sezona grijanja počela je u nedjelju, a posljedice su bile vidljive već idući dan.

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je sigurnosnu razinu štetnih čestica u zraku na 25 mikrograma po kubnom metru, a u Harbinu je na nekoliko mjesta izmjereno čak 1000 mikrograma po kubnom metru.

Kineske su vlasti napokon odlučile reagirati i napravile plan za smanjenje potrošnje ugljena. Smanjenje onečišćenja će biti vrlo skupo, ali svi se možemo složiti i vrijedno svakog novčića.

Izvor: Timeforkids

 

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.