Gorivo iz morske vode?
Autor Vedrana Pi┼ítelek 05.6.2014. ( 1770 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

More (foto: Flickr)Ve─ç se dugo govori o nedostatku fosilnih goriva, najviše nafte. Radi se na novim izvorima energije koji ne bi štetili okolišu te koji bi bili barem pribli┼żno u─Źinkoviti. Ameri─Źki su znanstvenici mo┼żda pronašli još jedno mogu─çe rješenje. 

 

Proteklih desetak godina rade na dobivanju goriva iz morske vode pomo─çu pretvara─Źa koji izvla─Źi vodik i uglji─Źni dioksid iz vode i pretvara ih u teku─çe ugljikovodike, a oni slu┼że kao gorivo. Sve se ─Źini još boljim ako znamo da samo gorivo nije štetno.

Gorivo je uspješno isprobano na maketi zrakoplova. Na redu je istra┼żivanje mogu─çnosti šire primjene. To zna─Źi da ─çe sada znanstvenici tra┼żiti na─Źin kako ugraditi ovaj pretvara─Ź u brodove koji bi onda imali gorivo svuda oko sebe, ne bi zaga─Ĺivali more, a ne bi trebali ni tankere te bi se izbjegla i opasnost izljeva nafte.Nemirno more (foto: Flickr)

 

Pitaš li se ikada zašto je more slano? Otkrij u ovom ─Źlanku!

No, i ova pri─Źa ima svoje probleme. Prva je dostupnost – tko ─çe mo─çi dobiti pretvara─Ź ili barem samo gorivo. S obzirom da su ga izumili znanstvenici ameri─Źke mornarice, prvo ─çe ga dobiti upravo ameri─Źka mornarica. Pitanje je koliko ─çe dostupan biti ostatku svijeta i po kojoj cijeni bi se takvo gorivo prodavalo. Pretvara─Ź treba mnogo energije za rad što pove─çava troškove proizvodnje, a to pove─çava cijenu goriva.

Ne─çemo tr─Źati pred rudo, prvo moramo vidjeti ho─çe li jednako dobro djelovati na velikim strojevima kao i na maketama, a potom i ho─çe li se uop─çe masovno proizvoditi.

U me─Ĺuvremenu, mo┼żda netko drugi smisli i nešto boljeRolling Eyes

 

 

Izvor: DOGOnews

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: more   energija   izvori   obnovljivi   nafta  
Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica