Gorivo iz morske vode?
Autor Vedrana Pištelek 05.6.2014. ( 2838 pročitano ) Članci istog autora

More (foto: Flickr)Već se dugo govori o nedostatku fosilnih goriva, najviše nafte. Radi se na novim izvorima energije koji ne bi štetili okolišu te koji bi bili barem približno učinkoviti. Američki su znanstvenici možda pronašli još jedno moguće rješenje. 

 

Proteklih desetak godina rade na dobivanju goriva iz morske vode pomoću pretvarača koji izvlači vodik i ugljični dioksid iz vode i pretvara ih u tekuće ugljikovodike, a oni služe kao gorivo. Sve se čini još boljim ako znamo da samo gorivo nije štetno.

Gorivo je uspješno isprobano na maketi zrakoplova. Na redu je istraživanje mogućnosti šire primjene. To znači da će sada znanstvenici tražiti način kako ugraditi ovaj pretvarač u brodove koji bi onda imali gorivo svuda oko sebe, ne bi zagađivali more, a ne bi trebali ni tankere te bi se izbjegla i opasnost izljeva nafte.Nemirno more (foto: Flickr)

 

Pitaš li se ikada zašto je more slano? Otkrij u ovom članku!

No, i ova priča ima svoje probleme. Prva je dostupnost – tko će moći dobiti pretvarač ili barem samo gorivo. S obzirom da su ga izumili znanstvenici američke mornarice, prvo će ga dobiti upravo američka mornarica. Pitanje je koliko će dostupan biti ostatku svijeta i po kojoj cijeni bi se takvo gorivo prodavalo. Pretvarač treba mnogo energije za rad što povećava troškove proizvodnje, a to povećava cijenu goriva.

Nećemo trčati pred rudo, prvo moramo vidjeti hoće li jednako dobro djelovati na velikim strojevima kao i na maketama, a potom i hoće li se uopće masovno proizvoditi.

U međuvremenu, možda netko drugi smisli i nešto boljeRolling Eyes

 

 

Izvor: DOGOnews

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: more   energija   izvori   obnovljivi   nafta  
Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.