Pročišćavanje vode pomoću drva
Autor Vedrana Pištelek 05.6.2014. ( 4120 pročitano ) Članci istog autora

Kap vode (foto: Flickr)Pokušajte se sjetiti za što sve čovjeku koristi drveće. Sigurno znate barem tri-četiri vrijedne uloge koje ono igra u našim životima. Osigurava nam hranu, ogrjev, građu, kisik. No, ima još jedna važna uloga koja je tek nedavno proučena, a to je pročišćavanje vode. 

 

Skupina znanstvenika s Tehnološkog instituta Massachusetts u Americi te učenici dviju škola tražili su prirodni filter za vodu koji bi bio pristupačan zemljama bez razvijenog sustava pročišćavanja.

Nadahnuće su pronašli u drveću jer ono propušta biljni sok, ali ne i mjehuriće Američki borovac (foto: Flickr)zraka. Za filter treba nešto što propušta vodu, ali ne i mikrobe. Za pokus su uzeli granu američkog borovca kojoj su ogulili koru te je pričvrstili na plastičnu cijev. Prvo su isprobali vodu s obojenim česticama raznih veličina i zaključili kako drvo uopće ne propušta čestice bez obzira na to koliko su sitne. Idući korak bio je isprobati vodu s bakterijom Escherichia coli. Drvo je zadržalo 99 % bakterija.

 

Sve o bakterijama možeš naučiti na ovom linku.

No, postoji kvaka. Drvo mora biti vlažno pa je novi izazov pred istraživačima. Trebaju pronaći način kako bi održali drvo vlažnim ili kako zadržati nepropusnost iako je drvo suho.

Smile Gdje ima volje, ima i načina!

Voda (foto: Flickr)

A virusi? Oni su malo veći problem jer su puno manji od bakterija, ali i njima ima lijeka, odnosno filtera. Imaju znanstvenici još jednu zamisao. Isprobat će i druge vrste drveća, pogotovo one koje imaju manje pore pa bi tako trebale zaustaviti i manje čestice. A možda naiđu i na vrstu drveta koja neće morati biti vlažna za uspješno pročišćavanje vode.

 

Sve što trebaš znati o virusima, možeš saznati na ovom linku.Izvor: DOGOnews

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: biljke   bakterije   pročišćavanje   voda   virusi  
Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.