Zašto je more slano?
Autor Petra Kutleša 26.5.2012. ( 112884 pročitano ) Članci istog autora

Zašto je more slano (foto: FreeDigitalPhotos)Sve prirodne vode, poput kiše, rijeka, jezera, mora sadrže otopljene tvari koje znanstvenici nazivaju soli. Ali svi znamo da nemaju sve vode slani okus. Evo i  malog eksperimenta: Napuni tri čaše s vodom iz kuhinjske slavine. Kušaj vodu iz jedne čaše. Iako su u njoj prirodno prisutne otopljene soli, voda je pitka, zar ne? U drugu čašu dodaj prstohvat kuhinjske soli i primjetit ćeš da će ti voda ili i dalje biti pitka ili ćeš je osjećati kao blago slanu, što ovisi o tvojim okusnim pupoljcima  za slano. U treću čašu dodaj čajnu žličicu soli i tvoji okusni pupoljci će snažno protestirati da je ta voda preslana za piće – u toj čaši vode ima jednako soli koliko i u čaši morske vode!Očito je da oceani, nasuprot vodi koju koristimo svakodnevno, sadrže nama neprihvatljive količine otopljenih soli te su preslani za ljudsku konzumaciju.

Zašto oceani nisu slatkovodni poput rijeka koje u njih utječu?


Slanoća oceana je rezultat nekoliko prirodnih procesa i utjecaja, a rijeke koje u oceane donose sol  samo su jedan od tih faktora. Kako voda teče rijekama, ona sa sobom odnosi male količine mineralnih soli koje se nalaze u stijenama i tlu uz rijeku. Ta vrlo malo zaslanjena voda utječe u mora i oceane. Voda iz oceana se gubi isključivo isparavanjem ( evaporacijom *),  i stvaranjem polarnog leda ( kada voda prijeđe u led, taj led više nije dio vodene mase oceana), pri čemu sol ostaje otopljena u oceanima jer ona ne isparava. Kako vrijeme prolazi (a prošli su već milijuni godina!), tako preostala voda postaje sve slanija i slanija  .

Dio oceanske soli donešen je i postepenim procesima, poput hlađenja magmatskih stijena Zemljine kore ili pak trošenja stijena i sedimenata na dnu oceana. Izvori soli su i krute i plinovite tvari koje izlaze iz Zemljine kore podvodnim vulkanskim aktivnostima. Također, život u moru ima snažan utjecaj na kemijski sastav morske vode jer morski organizmi koncentriraju i izlučuju mnoge kemijske elemente i tako utječu na njihovu koncentraciju u moru, a još nije poznat niti jedan organizam koji odstranjuje natrijev klorid (kuhinjsku sol) iz vode.

More u blizini Arktičkog kruga (foto: Flickr)

More u blizini Arktičkoga kruga


Koliko soli ima u oceanima?

Salinitet oceana (količina otopljenih soli u vodi) varira ovisno o otapanju leda, dotoku vode, isparavanju, količini kiše i snijega, vjetru, gibanju valova i morskim strujama koje uzrokuju horizontalna i vertikalna miješanja morske vode. Računa se u promilima, ‰, (dijelovima na tisuću). Tako salinitet od jednog  promila znači da je u kilogramu vode otopljen jedan gram soli.

Znanstvenici procjenjuju da u oceanima ima 50 kvadrilijuna tona (50 milijuna bilijuna tona) otopljenih soli. Ako bi se sva sol iz mora mogla izvaditi i položiti po kopnenoj površini Zemlje, napravila bi sloj debeo više od 150 metara – visina nebodera od 40 katova!

Je li more svugdje jednako slano?

Prosječni salinitet oceana je između 32 i 37 ‰. Najslanije je Crveno more i Perzijski zaljev (40 ‰) gdje je isparavanje vode uistinu veliko. Valja spomenuti i Mrtvo more (koje je ustvari jezero!), čiji salinitet iznosi nevjerojatnih 33 %, a znamo da je, ako se izrazi u postotku, prosječni salinitet oceana od 3 do 4 %!

Od oceana, Sjeverni Atlantik je najslaniji – 37,9 ‰. Mali salinitet je u polarnim krajevima (

 

* proces prijelaza vode u atmosferu u obliku vodene pare sa slobodne vodene površine pod  utjecajem  temperature zraka, temperature vode, količine vlage u zraku, vjetra, intenziteta sunčeva zračenja, atmosferskog tlaka, kemijskog sastava vode... 

__________________

Naslovna fotografija FreeDigitalPhotos.net

Ocjena: 7.00 (16 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.