Negostoljubiva Azija ÔÇô stepe i pustinje
Autor Igor Ivanek 25.10.2012. ( 7622 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Dvogrbe deve u pustinji Gobi (foto: Wikimedia Commons)Ako ste odva┼żni i spremni za put u krajeve u kojima vladaju okrutni ┼żivotni uvjeti, onda ste baš vi oni koje tra┼żimo! Na sre─çu, debele jakne, kape i rukavice nisu vam potrebne, samo uklju─Źite maštu i putujemo!Vodimo vas preko Crnog mora, Kaspijskog jezera i gorja Altaj u azijske stepe, domovinu velikog mongolskog vojskovo─Ĺe Temud┼żina, poznatijeg pod imenom D┼żingis Kan. Ove beskrajne livade trave ome─Ĺene su šumama tajge na sjeveru i velikim pustinjama na jugu.

Mongolski divlji konj (foto: Wikimedia Commons)

Nepreglednim prostranstvima stepe neko─ç su galopirala krda mongolskih divljih konja (fotografija desno). Okrutna klima i oštre zime, kada temperature padaju i do -40ºC natjerale su ove plemenite ┼żivotinje da postanu jedni od najotpornijih divljih konja koji su ikad vladali svjetskim pašnjacima. Dostojni domovine D┼żingis Kana, zar ne? 

Iako su pre┼żivjeli sve prirodne neda─çe, njihova krda danas više ne pasu slatku stepsku travu i ne udišu svje┼żi stepski povjetarac pro┼żet mirisima tulipana i perunika. Na┼żalost, ─Źovjek je kriv za to. Divlji mongolski konji su jedini divlji konji na svijetu i danas ih se mo┼że vidjeti samo u rezervatima i zoološkim vrtovima. Pripadnika ove vrste mo┼żete upoznati i u zagreba─Źkom zoološkom vrtu i uvjeriti se u otmjenost i eleganciju ovih ┼żivotinja.

Predstavit ─çemo vam i jednog mnogo manjeg stanovnika stepa, ali ne manje simpati─Źnog i lijepog, a to je Njegovo Veli─Źanstvo gerbil, mongolski sko─Źimiš. Kralj inteligencije me─Ĺu glodavcima. Za ovu titulu jedino se štakor mo┼że natjecati s njim.

Ovi mali, ljupki glodavci su no─çne ┼żivotinje pa se danju skrivaju u svojim podzemnim domovima, a no─çu izlaze u potragu za ukusnim sjemenkama trava. Nakon obilnog obroka prepuštaju se u┼żicima kupanja u pijesku. Pravi mali ─Źistunci!

Gerbil (foto: Wikimedia Commons)

Gerbil, mongolski sko─Źimiš, zaslu┼żio je titulu kralja inteligencije me─Ĺu glodavcima

Za kraj selimo se na jug, sve do hladnih, vjetrom okupanih azijskih pustinja. Pješ─Źanim predjelima pustinja Gobi i Taklamakan u potrazi za hranom lutaju krda ┼żivotinja koje se mogu pohvaliti svojom izdr┼żljivoš─çu u ovim sušnim, hladnim ┼żivotnim uvjetima. A tko bi to drugi bio doli dvogrbe deve!

Dvogrba deva (foto: EOL)

Dvogrbe deve u svojim grbama ne ─Źuvaju vodu, ve─ç mast!


Mnogi su uvjereni da u svojim grbama ─Źuvaju vodu, no to nije istina. U grbama nije ni voda, niti trava, ve─ç mast koja im slu┼żi kao rezervna hrana. Nije ovo jedino ─Źudno kod njih. Ova grbava stvorenja mogu piti slanu vodu, što druge ┼żivotinje nisu u mogu─çnosti. Na Jadranu bi sigurno u┼żivale, zar ne?

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica