RSS Feed
Znate li koje su tri velike zvijeri u Hrvatskoj?
Jelena Likić Objavljeno 09.11.2012. ( 5209 pročitano )

Pokrenuta stranica o velikim zvjerima u Hrvatskoj (foto: Prt Scr)Sada o njima možete doznati sve aktualne znanstvene informacije.  Nagrađivana stranica Državnog zavoda za zaštitu prirode posvećena vukovima www.life-vuk.hr proširena je i sada se otvara i pod adresom www.velikezvijeri.hr. Stranica objedinjuje tekstove o biologiji, istraživanju i zaštiti velikih zvijeri, a za sada je aktivan dio o risu i vuku.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zmije kojih se volimo bojati
Barbara Žeželj Objavljeno 13.6.2012. ( 8213 pročitano )

Poskok (foto: Flickr)Od davnina pa do danas zmije se opisuju kao zla i agresivna stvorenja spremna uštrcati otrov svemu što se miče. Takvo mišljenje prati nas još od biblijskih vremena, a današnja  hollywoodska  filmska ostvarenja ne pokušavaju uljepštati sliku o tim gmazovima. Kako nas strah od zmija ne bi natjerao na krive postupke ukoliko se nađemo  u njihovoj blizini, trebamo moći raspoznati otrovne od neotrovnih zmija. Od ukupno 15 vrsta zmija u RH, 3 vrste su otrovne: poskok, riđovka i  planinski žutokrug.

Ocjena: 8.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zašto su vodozemci u Hrvatskoj ugroženi?
Andreja Lucić Objavljeno 19.5.2012. ( 24619 pročitano )

Gatalinka (foto: EOL)U Hrvatskoj živi 20 vrsta vodozemaca, što našu zemlju svrstava u sam vrh europskih zemalja po bioraznolikosti vodozemaca. Skupinu vodozemaca dijelimo na repaše – to su vodozemci s repom, kao što su npr. daždevnjaci, vodenjaci i neobična vrsta podzemnih voda - čovječja ribica, bezrepce – vodozemce bez repa (žabe) te beznošce, koji poprilično sliče zmijama (više o njima doznaj ovdje).

Ocjena: 8.00 (7 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sredozemna medvjedica – najugroženiji sisavac Jadrana
Andreja Lucić Objavljeno 19.5.2012. ( 13200 pročitano )

Sredozemna medvjedica (foto: NOAA)Sredozemna je medvjedica jedna od najugroženijih vrsta na svijetu čija je svjetska populacija procijenjena na svega 500 do 600 jedinki koje obitavaju na području sjeveroistočnog Mediterana i uz obalu zapadne Afrike. U Hrvatskoj je sredozemna medvjedica nestala sredinom 60-ih godina kada su bili ulovljeni posljednji primjerci te od tada dugo nije bilježeno njeno razmnožavanje, već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja.

Ocjena: 7.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Dobri dupini - omiljeni veseljaci Jadrana!
Andreja Lucić Objavljeno 19.5.2012. ( 15308 pročitano )

Dobri dupin (foto: NOAA)Morski sisavci su sisavci koji su u davnoj povijesti živjeli na kopnu, ali su se zbog ograničenih izvora hrane i staništa na kopnu ponovno vratili i prilagodili životu u vodi, odnosno moru. Ubrajamo ih u tri skupine, perajare – Pinnipedia (tuljani i morževi), kitove - Cetacea i morske krave – Sirenia. Dok perajari još djelomično žive na kopnu i mogu se njime kretati, kitovi i morske krave su vezani isključivo uz vodu. Zanimljivo je da te tri skupine životinja nisu u bližem međusobnom srodstvu.

Ocjena: 10.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.