RSS Feed
Tragom ugaslog vulkana u Hrvatskom zagorju
Nikolina Bošnjak Objavljeno 01.6.2012. ( 19136 pročitano )

Brežuljkasti krajolik (foto: Flickr)Znaš li da u Hrvatskoj postoji vulkan? To nije aktivni vulkan koji izbacuje vulkanske bombe i izlijeva lavu iz kratera, već je fosilni vulkan koji više nije aktivan. O njegovoj davnoj aktivnosti svjedoče samo geološki nalazi. Područje na kojem se nalazi zove se Gaveznica - Kameni vrh i nalazi se u blizini grada Lepoglave, u Hrvatskom zagorju.

Ocjena: 8.00 (6 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zaboravljene priče hrvatskih planina
Inga Patarčić Objavljeno 01.6.2012. ( 10668 pročitano )

Izlazak sunca nad planinom (foto: Flickr)Planine i danas kriju mnoge tajne. Čak i one nama najbliže, za koje mislimo da su u potpunosti istražene. Iznad glavnoga grada, na obroncima Medvednice, krije se zlokobna bolnica Brestovac. Na istoj planini, samo malo dalje, nalaze se ostatci zaboravljenog botaničkog vrta. Malo ljudi je uopće čulo za takva mjesta, samo najstrastveniji istraživači i planinari. A jesi li ikada slušala/o priče iz naše, slavenske mitologije? I tamo ima priča i legendi o našim planinama.  Znaš li možda kako dobiti dozvolu za vožnju na metli? Ili da je jednom postojao kralj koji je više volio planinariti i skupljati biljke, nego vladati svojom kraljevinom...

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kult špiljskog medvjeda u špilji Veternica
Nikolina Bošnjak Objavljeno 28.5.2012. ( 8385 pročitano )

Muzejski model špiljskog medvjeda (foto: Flickr)Ukoliko želite posjetiti zanimljivo mjesto gdje je živio daleki čovjekov predak, a živite u Zagrebu, ne morate putovati do susjedne Krapinsko-zagorske županije u Hušnjakovo, ili još dalje, u svjetski poznata paleolitska nalazišta Altamira u Španjolskoj ili Lascaux u Francuskoj. Jednostavno otiđite na izlet do Medvednice.

 

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Rudnik srebra na Medvednici
Nikolina Bošnjak Objavljeno 20.5.2012. ( 10173 pročitano )

Rudnik Medvednica (foto: PP Medvednica)Rudarenje nije lagan posao. Čak niti danas, kada su razvoj znanosti i tehnologije omogućili primjenu strojeva za iskapanje, transport i preradu iskopane rudače, a kamoli u davnoj prošlosti, kada je izbor alata za rad bio vrlo ograničen.

Ocjena: 9.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kako je nastala špilja Veternica?
Nikolina Bošnjak Objavljeno 19.5.2012. ( 8773 pročitano )

Veternica (foto: Damir Kovačić)Veternica je po svojoj duljini četvrta špilja u Hrvatskoj, te je značajno arheološko i paleontološko  nalazište, kao i poučni primjer krških pojava jer dio Medvednice u kojem se nalazi Veternica ima i krška obilježja. To znači da je izgrađen od karbonatnih stijena koje zovemo vapnenac i dolomit. Voda polako otapa ove stijene i uzrokuje nastanak različitih površinskih i podzemnih krških oblika. Jedan od takvih oblika su i špilje, kao što je Veternica.

 

Ocjena: 8.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Glavat, svjetlo Vrhovnjaka
Neven Šerić Objavljeno 19.5.2012. ( 5630 pročitano )

Glavat (foto: Miro Andrić)Istočno od otoka Lastova prostire se perla otoka, otočića i hridi koji ovaj akvatorij čine posebnim i jedinstvenim. Svaki otočić poseban je na sebi svojstven način, a podmorski pejzaži su  priča za sebe. Najistočniji otok lastovskog arhipelaga, Glavat, koji pripada otočnoj skupini Vrhovnjaka, prepoznatljiv je iz daljine po velebnoj svjetioničarskoj zgradi koja je na njemu izgrađena. Kameno zdanje Glavatu je dalo posebnu osobnost i privlačnost.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sušac, otok izgubljenih ljubavi
Neven Šerić Objavljeno 19.5.2012. ( 8673 pročitano )

Sušac (foto:  HTZ)Pučinski otok Sušac se za vedrih dana uočava čim se isplovi iz perle Paklenih Otoka. Promatran iz smjera Paklenih Otoka, Sušac je jedino kopno između Viškog arhipelaga, s desne strane, te Korčule i Lastovskog arhipelaga, s lijeve strane. Otok se geografski pruža u smjeru sjever – jug. Viši sjeverni dio otoka, s 239 metra visokim vrhom Sušac, gusto je obrastao niskom mediteranskom vegetacijom, a s južnim dijelom, na vrhu koga dominira  kamena svjetioničarska zgrada, spojen je niskim kopnenim prijevojem. Gledajući iz smjera Visa, zbog tog se prijevoja stvara lažan optički dojam dva otoka.

Ocjena: 10.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Palagruža, arhipelag izgubljen na pučini
Neven Šerić Objavljeno 19.5.2012. ( 7131 pročitano )

Palagruški arhipelag  (foto: Tomislav Gomerčić)Najudaljenija i geološki najstarija otočna skupina Jadrana, Palagruški arhipelag, jedno je od najljepših i najatraktivnijih odredišta na Jadranu. Ljepote krajobraznih pejzaža i podmorja jedinstvene su i nije ih lako opisati riječima. S najvišeg vidikovca u arhipelagu za vedrih noći se jasno vide svjetla obližnje Italije, a u smjeru sjevera vidljive su siluete Sušca i Lastova. Za vedrih dana moguće je uočiti i obrise Visa. Palagruža je, doista, arhipelag  izgubljen  na dalekoj  jadranskoj pučini.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sveti Andrija, otok zabranjenih ljubavi
Neven Šerić Objavljeno 19.5.2012. ( 8061 pročitano )

Elafiti (foto: HTZ)

Sveti Andrija je otok koji dominira dubrovačkim akvatorijem. Nalazi se jugozapadno od Dubrovnika, a pripada otočnoj skupini Elafiti, prikazanoj na naslovnoj fotografiji. Od ostalih se otoka ove skupine već na prvi pogled razlikuje velikom kamenom svjetioničarskom zgradom koja je, kao i otok sam, prepuna mističnih priča iz davnina. O legendama, svjetioniku i biologiji ovog prekrasnog otoka, više doznajte u nastavku.

Ocjena: 5.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.