RSS Feed
Amazona - najveća rijeka na svijetu
Barbara Žeželj Objavljeno 26.5.2012. ( 41531 pročitano )

Amazona (foto: Greenpeace)Vjerojatno ste mnogo puta čuli riječi „pluća Zemlje“, rasadnik bioraznolikosti ili prozor u povijest. Sve nabrojano odnosi se na najveću i najdužu rijeku - Amazonu. O rijeci Amazoni pisano je mnogo članaka, knjiga i snimano nekoliko filmova pa hajdemo još jednom opisati ovu veličanstvenu i jedinstvenu majku svih rijeka.

Ocjena: 8.00 (11 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zašto životinje bježe u podzemlje?
Petra Kutleša Objavljeno 26.5.2012. ( 9700 pročitano )

Čovječja ribica u Postojnskoj jami u Sloveniji (foto: Wikipedia)Podzemni okoliš predstavlja mnoge izazove za preživljavanje – stalna tmina, visoka vlažnost zraka (80 - 100%), malo hranjivih izvora  tvari, a i zrak u  mnogim podzemnim staništima često sadrži mješavinu plinova koja je pogubna za svako biće koje nije prilagođeno takvim uvjetima. No, bitna odlika podzemnih staništa su stabilni okolišni uvjeti s minimalnim promjenama temperature, tlaka zraka i koncentracije ugljikovog dioksida. Stoga se ondje može pronaći uistinu raznoliki živi svijet,  izvrsno prilagođen takvim okolišnim uvjetima.

Ocjena: 4.00 (6 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Život ispod leda - slatkovodna priča
Andreja Lucić Objavljeno 25.5.2012. ( 35612 pročitano )

Zaleđena rijeka (foto: Flickr)Jesi li se ikad zapitala/o kako je životinjama zimi ispod debele kore leda na površini rijeke, jezera ili mora? Možda si čula/o za pojam termokline - to je pojam koji označava tanki sloj vode u jezeru, rijeci ili moru u kojem se temperatura vode puno brže mijenja s dubinom nego u slojevima iznad ili ispod termokline. Primjerice, ako si ljeti zaronila/o malo dublje, sigurno si u jednom sloju vode osjetila/o da ti je naglo postalo hladno. To znači da si prošla/prošao kroz sloj termokline.

Ocjena: 6.00 (8 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kaspijsko jezero – najveće jezero na svijetu
Barbara Žeželj Objavljeno 24.5.2012. ( 27686 pročitano )

Kaspijsko jezero (foto: NASA)Većini nas Kaspijsko jezero je poznato sa satova geografije kao „crta razgraničenja“ između dvaju kontinenata - Europe i Azije. No, je li ti poznata činjenica da je to ujedno i najveće jezero na svijetu? Na njegovim obalama smjestilo se, ni manje ni više, nego čak 5 država! Na geografskoj karti potraži koje su to države!

Ocjena: 7.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.