Vodeni svijet Sjeverne Amerike
Autor Igor Ivanek 16.1.2013. ( 7346 pročitano ) Članci istog autora

Mississippi (Foto: NOAA)

Sjećate se, prošli puta smo obećali povesti vas u pustolovinu kroz rijeke, jezera i oceane Sjeverne Amerike, a mi naša obećanja uvijek održimo.Sjeverna Amerika može se pohvaliti obiljem slatke vode, brojnim rijekama i jezerima. Jedna od najvećih rijeka na svijetu, Mississippi (naslovna fotografija), dugačka 6019 kilometara, nalazi se na ovom kontinentu, a popularna sjevernoamerička Velika jezera vide se čak s Mjeseca! Naravno da su te vode bogate živim svijetom, a mi ćemo se potruditi da vas upoznamo s nekim zanimljivim vodenim stanovnicima koje također možete posjetiti i u zagrebačkom zoološkom vrtu.

Žaba gatalinka zna kada će padati kiša


Gatalinka (Foto: Encyclopedia of Life)Čujete li kreketanje? Ne? Poslušajte bolje i otkrit ćete malenu žabu gatalinku koja je pravi meteorolog. Naime, uz brojne druge vrste zvukova, ona proizvodi i jedan poseban kojime se glasa kada osjeti dolazak kiše.

No, nije ona jedina pričalica na tim prostorima. Raznolike zvukove proizvodi i patka karolinka. Ona, doduše, ne predviđa vremenske uvjete, ali ima 12 različitih vrsta zova za komunikaciju, od zavodničkog, preko upozoravajućeg, do onog koji služi majci za dozivanje mladunaca. Osim bogatstvom zvukova, ova patka se može pohvaliti i najvećim očima u pačjem svijetu te prekrasnim bojama perja koje su joj donijele latinsko ime Aix sponsa što znači „ptica u svadbenom ruhu“. Ako nam ne vjerujete na riječ, dođite u Zoološki vrt i uvjerite se sami u njenu ljepotu.

Patka (Foto: Encylopedia of Life)

  Prekrasna patka karolinka

A sada, nešto sasvim drugačije. Slijedi životinja koja nema toliki repertoar zvukova za glasanje, nema prekrasno šareno perje i velike oči, ali se zato može pohvaliti svojom veličinom, čvrstim oklopom i dugim životom. Zove se papagajska kornjača i može doživjeti čak 70 godina, a uz to je i najveća slatkovodna kornjača na svijetu. Ona je lukavi ribič koji na dnu rijeke mirno čeka svoj plijen otvorenih usta, a ima i mamac – ružičasti crvoliki privjesak na jeziku kojemu ribice jednostavno ne mogu odoljeti pa joj doslovno uplivaju u usta, a sve što ona treba napraviti je – zatvoriti ih. Ne zvuči baš kao težak život, zar ne?

Papagajska kornjača (Foto: Encyclopedia of Life)

  Najveća slatkovodna kornjača na svijetu - papagajska kornjača


Kozice su romantični rakovi


I za kraj, vodimo vas u more, jer ipak je većina vode na našem plavom planetu slana pa i njeni stanovnici zaslužuju koji redak u priči.

Kozica (Foto: Encyclopedia of Life)Mi smo izabrali malenog raka – kozicu koja je dugačka svega 6 cm, ali već sigurno znate da se o nečijoj zanimljivosti ne treba suditi po veličini. Mužjaci i ženke kozica sparuju se vrlo mladi i ostaju zajedno čitav život te se gotovo nikada ne odvajaju. Ne vole se seliti i zato na istom mjestu ostaju dugo vremena. Kada kažemo „na istom mjestu“ to znači da se ne pomaknu niti pola metra od njega! Ah, dome, slatki dome…        

Ovime završavamo obilazak Sjeverne Amerike i krećemo u Australiju gdje ćemo se susresti s novim zanimljivostima, a možda i s nekom opasnošću. Dobro se pripremite jer pustolovina nikada ne prestaje!

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.