Antarktika
Autor Barbara ┼Że┼żelj 22.5.2012. ( 8634 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Susret s kitom (foto: PrtScr You Tube)Zamislite hladno─çu koja vam prodire kroz najdeblju odje─çu od toplog perja. Zamislite blještavu bijelinu, pustoš, tišinu koju prekida sna┼żno puhanje vjetra i udar valova. A onda zaronite u ledenu morsku tišinu i dogodit ─çe vam se nešto o ─Źemu ste mogli samo sanjati. Da, stigli ste na Antarktiku! Zapo─Źnimo stoga vaše putovanje tom fascinantnom "ni─Źijom zemljom"!

 Antarktika, peti po veli─Źini kontinent na Zemlji, s oko 14 milijuna km2 snijega i leda, ljudima nikada nije bilo primamljivo mjesto za stanovanje. On je ujedno i najhladniji (prosje─Źna godišnja temperatura u unutrašnojsti iznosi -55o C), najvjetrovitiji (najviša izmjerena brzina bila je 300 km/h), najviši (prosje─Źna nadmorska visina iznosi 2500 m) i najsuši kontinent (sigurno ste mislili da nema sušeg mjesta od pustinje!). Nalazi se oko Zemljinog ju┼żnog pola, gotovo u cijelosti unutar ju┼żne polarnice. Oko 98% kontinenta prekriveno je ledenim pokrovom prosje─Źne debljine 20.000 m koji sadr┼żi 90% ukupne koli─Źine leda na Zemlji (znaš li gdje se nalazi preostalih 10% leda na Zemlji?). Kontinentski led spušta se u more i tvori ledene police (barijere i šelfove) od kojih su najve─çe Rossova i Filchner-Ronneova.

Pono─çno sunce (foto: Wikipedia)

Vjerovali ili ne: ovo je pono─ç na Antarktici!

Ovakav surov opis Antarktike sam po sebi name─çe pitanje - ima li ┼żivota na ovom kontinentu? Ekstremno hladna i izolirana od ostatka svijeta, Antarktika je izuzetno nepovoljno mjesto za stanovanje ve─çine ┼żivotinjskih i biljnih vrsta. Antarkti─Źki poluotok je jedini dio ledenog kontinenta na kojem ljetne temperature prelaze 0oC, te omogu─çuje ┼żivot malog broja vrsta. Ekstremnu klimu pre┼żivjeti mogu tek poneki beskralješnjaci. Ostatak ┼żivotinjskog svijeta su vrste koje se hrane u moru, a na obale dolaze samo zbog razmno┼żavanja, tijekom ljetnog perioda. Osim carskih i adelijskih pingvina, svi ostali kralješnjaci krajem ljeta napuštaju ledenu pustinju kako bi zimu proveli u moru. Ju┼żni ocean, koji okru┼żuje Antarktiku, jedno je od biološki najproduktivnijih mora na svijetu. Iako je broj vrsta relativno malen, njihove populacije su izuzetno guste. To se osobito odnosi na malene ra─Źi─çe (tzv. kril) koji su osnovna hrana kitovima i tuljanima. Njihove populacije mogu biti toliko brojne da mogu te┼żiti 10 milijuna tona te se mogu vidjeti iz satelita u svemiru. U nastavku pogledaj  neke od vrsta koje ┼żive u moru oko Antarktike koje smo za tebe izdvojili.

Ra─Źi─ç Euphausia superba (foto: Wikipedia)

Grbavi kit (foto: NOAA)

Najmanji i najve─çi stanovnici antarkti─Źkih mora: ra─Źi─ç, kril (lijevo) i grbavi kit (desno)


Zvjezda─Źa Odontaster validus (foto: EOL)

Meduza Diplulmaris antarctica (foto: Wikipedia)

Zvjezda─Źe (lijevo) i meduza (desno)

Najpoznatiji pti─Źji stanovnici su svima poznate crno-bijele ptice. pingvini (lijepe fotografije skupine kojoj pingvini pripadaju, Sphenisciformes, mo┼żeš pogledati ovdje), ─Źije je tijelo u potpunosti prilago─Ĺeno surovim uvjetima koji vladaju na ju┼żnom polu. Vjerojatno najpoznatija i najve─ça vrsta je carski pingvin (Aptenodytes forsteri) poznata po svom neobi─Źnom na─Źinu gnije┼ż─Ĺenja na samom antarkti─Źkom ledu. Osim pingvina, na antarkti─Źkom poluotoku ┼żive Weddellov tuljan (Leptonychotes weddelli) i morski leopard (Hydrurga leptonyx).

Carski pingvini (foto: EOL)

 Weddellov tuljan (foto: Cencus of Marine Life)

Skupila se ekipa: carski pingvini (lijevo) i Weddellovi tuljani (desno)

Na kopnu kontinenta rastu samo dvije vrste biljaka cvjetnica, to su trava Deschampsia antarctica i biljka iz porodice ljiljana Colobanthus quitensis. Utvr─Ĺeno je i postojanje više vrsta lišajeva i mahovina te nekih mikroskopskih gljiva i raznih vrsta bakterija. Flora i fauna Antarktike i antarkti─Źkih otoka (ju┼żno od 60 ° ju┼żne zemljopisne širine) zašti─çene su Ugovorom o Antarktici.

Antarkti─Źka trava Deschampsia antarctica (foto: Wikipedia)

 Antarkti─Źka biljka Colobanthus quitensis (foto: Wikipedia)

Na Antarktiku rastu samo dvije biljke cvjetnice: jedva vrsta iz skupine trava (lijevo) i biljka iz skupine karanfila (desno)

Ostale vrste na koje ─çete, posjetite li ovaj prekrasni kontinent nai─çi, na kopnu ili u vodi, pogledajte u videu!

Za kraj ostavljamo jednu zanimljivost. Znate li da je Antarktika politi─Źki „ni─Źija zemlja“? Ondje, naime, nema ljudskih stanovnika. Jedini hrabri ljudski predstavnici su znanstvenici koji se u raznim istra┼żiva─Źkim centrima bave prou─Źavanjima u podru─Źju astrofizike, biologije, geologije, glaceologije, klimatologije, meteorologije i drugih.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica