Morske cvjetnice Jadrana
Autor Tonka Roje 20.5.2012. ( 37239 pročitano ) Članci istog autora

Posidonija (foto: M. Sanfélix/EoEarth)Jeste li znali da u Jadranu, osim brojnih vrsta algi, žive i biljke cvjetnice? Morske cvjetnice su „prave“ biljke koje su se prilagodile životu u moru. Pripadaju skupini biljaka koje se zovu kritosjemenjače (Angiospermae), imaju razvijen korijen, stabljiku, list i cvijet. Jadransko more naseljavaju četiri vrste morskih cvjetnica a to su tzv. morska trava (posidonija), morska svilina, patuljasta svilina i čvorasta morska resa. Najznačajnija i najrasprostranjenija u Jadranskom moru je posidonija koja je endemska vrsta Sredozemnog mora. Više o morskim cvjetnicama, njihovoj važnosti u moru i karakteristikama pročitajte u nastavku.Posidonia oceanica (posidonija, naslovna fotografija), u narodu još nazvana i "morska trava" uglavnom raste na dnu do 50 metara dubine koje se sastoji od pijeska, mulja i šljunka (sedimentno dno), a svojim korijenjem učvršćuje podlogu na kojoj raste. Ima duge listove kojima smanjuje utjecaj valova. Livade posidonije su staništa za mnoge životinje koje tu žive i nalaze sklonište od grabežljivaca te se razmnožavaju. Zostera marina (foto: EOL)Listovi posidonije služe kao podloga na kojoj rastu mnoge morske alge. Livade posidonije su jako važna karika u morskom ekosustavu jer obogaćuju more kisikom pa ih još nazivamo i plućima mora. Jedan četvorni metar ove cvjetnice dnevno proizvede oko 14 litara kisika. Posidonija je jako osjetljiva i jako sporo raste, a još sporije se obnavlja. Najviše je ugrožena ljudskim aktivnostima, kao što su ribolov koćom i dinamitom, sidrenje, onečišćenje mora, te kavezi za uzgoj ribe koji se postavljaju poviše livada ove cvjetnice.

Zostera marina ili "morska svilina" (fotografija desno) je biljka koja ima tamnozelene listove dugačke 30-100 centimetara i široke 3-9 milimetara. Ako raste u povoljnim uvjetima, može narasti velika gotovo kao i posidonija. Preferira osvjetljena staništa pa tako raste pretežno na dubinama od 1 do 15 metara. Zanimljivo je da se listovi "morske sviline" mogu koristiti za punjenje jastuka, a velike količine ove cvjetnice koje valovi izbace na morsku obalu mogu se koristiti kao prirodno gnojivo.

Zostera noltii  ili "patuljasta svilina" je cvjetnica koja raste u plitkim lagunama, a često se može pronaći na obali za vrijeme velikih oseka. Listovi su od svijetlo do tamnozelene boje, vrlo su uski, a dužina im je od 5 do 30 centimetara.

Cymodocea nodosa (foto: EOL)Cymodocea nodosa ili "čvorasta morska resa" (fotografija lijevo) je cvjetnica koja preferira staništa kao i posidonija. Prednost ove biljke je što je mnogo otpornija na zagađenje, veću količinu organske tvari, kao i da puno bolje podnosi manju količinu svjetla nego posidonija pa pomalo zauzima njena staništa, što zapravo ugrožava rasprostranjenost posidonije. Biljka ima 15-40 cm dugačke te 3-4 mm široke listove, svijetlo do tamnozelene boje.

Važno je znati da morske cvjetnice imaju jako bitnu ulogu u morskom ekosustavu, ali i u našim životima. Tome svjedoči i doista nevjerojatan podatak da jedan hektar morske trave pretvara pet puta više ugljičnog dioksida u kisik putem fotosinteze, nego jedan hektar amazonske tropske šume! Treba istaknuti i da su morske cvjetnice jako osjetljive biljke koje veoma sporo rastu, podložne su utjecaju zagađivala, klimatskim promjenama te brojnim brodovima i jahtama koji prilikom sidrenja razaraju njihova staništa. Ako ne postanemo svjesni važnosti ovih biljaka i ne poduzmemo potrebne mjere da bismo ih zaštitili, morske cvjetnice bi mogle nestati već za 50 godina!

 

Želiš li doznati više o morskim cvjetnicama, slijedi ove linkove:

http://www.udrugapopulus.hr/morskeCvjetnice.pdf

http://www.zastitamora.org/vrste/angi ... 8morske-cvjetnice%29.aspx

 

Ocjena: 6.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.