Objavljen popis NAJ vrsta u 2016. godini
Autor Matea Jarak 10.8.2016. ( 1960 pročitano ) Članci istog autora

Nove vrste otkrivene (foto: vimeo.com)Znanstvenici s Međunarodnog instituta za istraživanje vrsta (IISE) odabrali su 10 najvažnijih novootkrivenih vrsta za 2015. godinu.Svake godine žiri, koji se sastoji od stručnjaka za taksonomiju (svrstavanje živih bića u skupine), izabire novih 10 vrsta koje su obilježile prethodnu godinu. Njihov zadatak nije nimalo lagan jer moraju izabrati između gotovo 18 000 novih vrsta koje se otkriju svake godine. Popis se objavljuje oko 23. svibnja u čast rođendana oca taksonomije Carla Linnéa, švedskog botaničara iz 18. stoljeća. O Carlu Linnéu pogledajte u VIDEU.

Popis se objavljuje od 2008. godine s namjerom privlačenja pozornosti na novootkrivene vrste koje često čim budu otkrivene dospiju na listu ugroženih vrsta. U zadnjih pola stoljeća vrste izumiru zastrašujućom brzinom; koliko ih je samo nestalo, a da nikada nisu bile otkrivene! Informacije koje se prikupe otkrivanjem nove vrste, njenog ponašanja i staništa u kojem obitava pomažu nam u borbi za očuvanje bioraznolikosti i u sakupljanju podataka o živom svijetu koji s nama postoji na planetu Zemlji.

Znanstvenici smatraju da u svijetu 10 milijuna vrsta još uvijek strpljivo čeka da ih otkriju, što je i do 5 puta više od broja poznatih vrsta. Brzina otkrivanja novih vrsta se nije promijenila od prije Drugog svjetskog rata. Rezultat toga je da vrste nestaju jednako brzo kako se i otkrivaju. Jedini način da dobijemo ovu bitku je da ubrzamo korak. Na taj način možemo i sebi pomoći tako da saznamo više o vlastitom postanku i kako možemo pametnije iskoristiti ono što nam priroda pruža. Među novootkrivenim vrstama našli su se Galapagoska kornjača, dvije vrste riba, jedan jednakonogi račić (izopod), jedan kukac nazvan po popularnom medvjediću, kao i dvije vrste biljaka od kojih je jedna bila istraživačima cijelo vrijeme ispred nosa. Na popisu se našao i novi član roda Homo. U nastavku pročitajte više o novootkrivenim vrstama iz različitih kutaka svijeta koje su obilježile 2015. godinu.

Divovska kornjača: 185 godina nakon Darwina otkrivena nova vrsta

Hominin: Novi rođak na obiteljskom stablu čovjeka

Divovska muholovka: Mesojedna biljka otkrivena na Facebooku

Morski zmaj: crveni rubin s ružičastim prugama

Cvjetajuće stablo: dobre vibracije

Novi primat: mali majmunčić s velikom ulogom

Blještava krila: vilin konjic s odvažnim imenom

Grdobina: Juri za titulom najružnije

Izopodni rakušac: spiljski arhitekt

Mali kornjaš: Molimo, pripazite na ovu vrstu

Izvor: Esciencenews.com


Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.