Morske cvjetnice Jadrana
Autor Tonka Roje 20.5.2012. ( 23837 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Posidonija (foto: M. Sanfélix/EoEarth)Jeste li znali da u Jadranu, osim brojnih vrsta algi, ┼żive i biljke cvjetnice? Morske cvjetnice su „prave“ biljke koje su se prilagodile ┼żivotu u moru. Pripadaju skupini biljaka koje se zovu kritosjemenja─Źe (Angiospermae), imaju razvijen korijen, stabljiku, list i cvijet. Jadransko more naseljavaju ─Źetiri vrste morskih cvjetnica a to su tzv. morska trava (posidonija), morska svilina, patuljasta svilina i ─Źvorasta morska resa. Najzna─Źajnija i najrasprostranjenija u Jadranskom moru je posidonija koja je endemska vrsta Sredozemnog mora. Više o morskim cvjetnicama, njihovoj va┼żnosti u moru i karakteristikama pro─Źitajte u nastavku.Posidonia oceanica (posidonija, naslovna fotografija), u narodu još nazvana i "morska trava" uglavnom raste na dnu do 50 metara dubine koje se sastoji od pijeska, mulja i šljunka (sedimentno dno), a svojim korijenjem u─Źvrš─çuje podlogu na kojoj raste. Ima duge listove kojima smanjuje utjecaj valova. Livade posidonije su staništa za mnoge ┼żivotinje koje tu ┼żive i nalaze sklonište od grabe┼żljivaca te se razmno┼żavaju. Zostera marina (foto: EOL)Listovi posidonije slu┼że kao podloga na kojoj rastu mnoge morske alge. Livade posidonije su jako va┼żna karika u morskom ekosustavu jer oboga─çuju more kisikom pa ih još nazivamo i plu─çima mora. Jedan ─Źetvorni metar ove cvjetnice dnevno proizvede oko 14 litara kisika. Posidonija je jako osjetljiva i jako sporo raste, a još sporije se obnavlja. Najviše je ugro┼żena ljudskim aktivnostima, kao što su ribolov ko─çom i dinamitom, sidrenje, one─Źiš─çenje mora, te kavezi za uzgoj ribe koji se postavljaju poviše livada ove cvjetnice.

Zostera marina ili "morska svilina" (fotografija desno) je biljka koja ima tamnozelene listove duga─Źke 30-100 centimetara i široke 3-9 milimetara. Ako raste u povoljnim uvjetima, mo┼że narasti velika gotovo kao i posidonija. Preferira osvjetljena staništa pa tako raste prete┼żno na dubinama od 1 do 15 metara. Zanimljivo je da se listovi "morske sviline" mogu koristiti za punjenje jastuka, a velike koli─Źine ove cvjetnice koje valovi izbace na morsku obalu mogu se koristiti kao prirodno gnojivo.

Zostera noltii  ili "patuljasta svilina" je cvjetnica koja raste u plitkim lagunama, a ─Źesto se mo┼że prona─çi na obali za vrijeme velikih oseka. Listovi su od svijetlo do tamnozelene boje, vrlo su uski, a du┼żina im je od 5 do 30 centimetara.

Cymodocea nodosa (foto: EOL)Cymodocea nodosa ili "─Źvorasta morska resa" (fotografija lijevo) je cvjetnica koja preferira staništa kao i posidonija. Prednost ove biljke je što je mnogo otpornija na zaga─Ĺenje, ve─çu koli─Źinu organske tvari, kao i da puno bolje podnosi manju koli─Źinu svjetla nego posidonija pa pomalo zauzima njena staništa, što zapravo ugro┼żava rasprostranjenost posidonije. Biljka ima 15-40 cm duga─Źke te 3-4 mm široke listove, svijetlo do tamnozelene boje.

Va┼żno je znati da morske cvjetnice imaju jako bitnu ulogu u morskom ekosustavu, ali i u našim ┼żivotima. Tome svjedo─Źi i doista nevjerojatan podatak da jedan hektar morske trave pretvara pet puta više uglji─Źnog dioksida u kisik putem fotosinteze, nego jedan hektar amazonske tropske šume! Treba istaknuti i da su morske cvjetnice jako osjetljive biljke koje veoma sporo rastu, podlo┼żne su utjecaju zaga─Ĺivala, klimatskim promjenama te brojnim brodovima i jahtama koji prilikom sidrenja razaraju njihova staništa. Ako ne postanemo svjesni va┼żnosti ovih biljaka i ne poduzmemo potrebne mjere da bismo ih zaštitili, morske cvjetnice bi mogle nestati ve─ç za 50 godina!

 

┼Żeliš li doznati više o morskim cvjetnicama, slijedi ove linkove:

http://www.udrugapopulus.hr/morskeCvjetnice.pdf

http://www.zastitamora.org/vrste/angi ... 8morske-cvjetnice%29.aspx

 

Ocjena: 5.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
Autor Objava
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica