Proljetnice – najljepši šumski ukrasi
Autor Behija Salkić 01.4.2012. ( 19451 pročitano ) Članci istog autora

Pasji zub, Erythronium dens-canis (foto: Behija Salkić)Prije desetak dana i službeno je započelo proljeće. Nakon hladne i tmurne zime, konačno možemo početi spremati zimsku odjeću i pripremati se za ljepše vrijeme. Osim promjene u našoj garderobi, i priroda se polako počinje mijenjati, točnije buditi. Listanje drveća i prekrasni mirisi raznog cvijeća su očiti dokaz da je zimski san završio.

 Ako živite u gradu, prvo što ćete primijetiti su brojne magnolije koje su upravo sada najljepše, žute forzicije će vam zasigurno privući pažnju, a i poneka šljiva ili kruška će vas također očarati svojim mirisom. No, ako malo zađete u neki park ili šumu, pravo iznenađenje vas tek čeka. Naravno, radi se o proljetnicama koje su upravo sada prekrasne i unose predivne boje u šumu koja samo što nije prolistala.

Proljetnice su skupina biljaka koje je botanički teško staviti pod zajednički nazivnik. Naime, one međusobno nisu povezane srodstvenim odnosima, ali ono što im jest zajedničko je to da sve cvatu u isto vrijeme - u proljeće, te vrlo često imaju prekrasne cvjetove kojima nerijetko plijene pažnju svim posjetiocima šuma i parkova.


Anemone hortensis (foto: Wikimedia Commons)Leucojum vernum (foto: Wikimedia Commons)

Vrtna šumarica (Anemone hortensis), lijevo, i proljetni drijemovac (Leucojum vernum), desno


Eranthis hyemalis (foto: Wikimedia Commons)Isopyrum thalictroides (foto: Wikimedia Commons)

 Rana ozimica (Eranthis hyemalis), lijevo, i šumska pužarka (Isopyrum thalictroides), desno

Biljke koje su lijepe najčešće su na meti nesavjesnih pojedinaca koji ih beru i na taj način kratkotrajno ukrašavaju svoj dom. Međutim, potrebno je shvatiti da su biljke ipak najljepše na svojim prirodnim staništima, a ako tamo i ostanu, moći ćemo ih promatrati svake godine iznova, dok u našim vazama na stolovima traju samo nekoliko dana. Osim toga, postoje i drugi utjecaji čovjeka zbog kojih su proljetnice ugrožene, poput gubitka staništa na kojem biljke obitavaju.

S ciljem što boljeg upoznavanja ovih prekrasnih šumskih stanovnika, ove godine Državni zavod za zaštitu prirode izdao je brošuru pod nazivom Proljetnice u Hrvatskoj koju možete preuzeti na linku

Također, Hrvatska pošta je pustila u optjecaj tri prigodne proljetne poštanske marke iz serije „Hrvatska flora" o kojima možete više pročitati ovdje

A ako želite nešto više naučiti o proljetnicama, to možete učiniti putem slikovnice  Cvjetka otkriva proljetnice koju izdaje Udruga Populus.

Ocjena: 5.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.