Edukativno-zabavni program o zaštiti ozonskog sloja
Autor Matea Jarak 16.9.2016. ( 1955 pročitano ) Članci istog autora

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja(foto: mzoip.hr)Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.Njime je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji. Učinkovit je primjer uspješne međunarodne suradnje i partnerstva razvijenih država i država u razvoju u zaštiti globalnih ciljeva. Primjer je kako sve države u svijetu zajedničkim naporima mogu za okoliš i ljude napraviti velike stvari.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja je „Ozon i klima: Obnovljeni naporima ujedinjenog svijeta“ te govori o tome kako je dosada postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na naše zdravlje i okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Prema procjenama UN-a, u 29 godina provođenja Montrealskog protokola smanjena je potrošnja 98% tvari koje oštećuju ozonski sloj. Provedba mjera Montrealskog protokola spriječila je milijune slučajeva raka kože i desetke milijuna slučajeva očne mrene. Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće, nego što je danas što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš. Njegovom provedbom je ujedno postignuto smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

Kako bismo svi zajedno doprinijeli zaštiti ozonskog sloja važno je zajedničko djelovanje i edukacija od najmlađe dobi. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja pripremilo je bogati edukativno-zabavni program. Program će se održati u nedjelju, 18. rujna, od 10 do 13 sati u Arena Centru u Zagrebu.

Pridružite nam se i saznajte kako svi zajedno možemo smanjiti ozonske rupe. Za vas i vaše mališane pripremili smo bogat zabavno-edukativan program. U edukativnoj predstavi mališani će moći saznati kako našim superjunacima Ozonku i Ozončici mogu pomoći spasiti ozonski sloj, zaigrati igru spašavanja Zemlje te sudjelovati u drugim aktivnostima za djecu.

Vidimo se u nedjelju u Arena Centru u Zagrebu!


Izvor: Mzoip.hr

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.