Monsunske šume Azije
Autor Igor Ivanek 02.11.2012. ( 8555 pročitano ) Članci istog autora

Monsunske šume (Foto: Fllickr)Ugodno se smjestite u toplini svoje sobe i pustite mašti neka vas vodi jer krećemo u otkrivanje novih predjela i životinja koje tamo žive.Ovaj put nas priča vodi u čudesni svijet kišnih monsunskih šuma Azije, prirodno stanište mnogih palmi i bambusa u čijem okrilju žive mnoga stvorenja pa čemu više gubiti vrijeme, saznajmo tko se tamo krije. Spremni? Krećemo!!

 

Balijski čvorak (Foto: Encylopedia of Life)

Prvo idemo u posjet otoku Baliju, tamo nas čeka jedan od najljepših stanovnika krošnji monsunskih šuma, maneken među pticama. To je balijski čvorak, čiji pjev su samo rijetki čuli jer je ova prekrasna ptica samo korak do izumiranja. Naime, ostalo ih je samo 24 u prirodi, što je posljedica sječe šuma kojom se iz dana u dan uništava njihov dom. Zoološki vrtovi diljem svijeta su pokrenuli razne programe kako bi ih zaštitili u čemu sudjeluje i zagrebački zoološki vrt.

                                                                                


Monsunske krošnje krase balijski čvorak


Krošnje su dom još mnogim životinjama, među kojima je i bjeloruki gibon ili kako ga neki s pravom nazivaju "šumskim pjevačem", na čijem glasu bi pozavidjeli i mnogi današnji pjevači. No, oni ne troše svoj glas da bi zadivili druge stanovnike šume, već da označe područje na kojem žive. Ovaj mali bezrepi majmun je fantastičan akrobat, bez ikakvog straha preskače udaljenost od 9m s jedne grane na drugu. Skoro cijeli svoj život provode skačući po stablima, a na tlo silaze jednom u dva mjeseca.

Bjeloruki gibon s bebom (Foto: Encylopedia of Life)Burmanski piton (Foto: Flickr)

Ženka bjelorukog gibona s potomkom           Gladan burmanski piton

Zavirimo sad malo ispod krošnji i pogledajmo tko se tamo krije. Sigurno ćemo odmah uočiti burmanskog pitona, zmiju koja se može ponositi svojom veličinom i snagom. Iako nije otrovan, vrlo lako svladava plijen čeličnim stiskom. Ljudi su ga prenijeli u Ameriku što je bilo pogubno za tamošnje aligatore jer često život okončaju kao obrok ovih šestmetarskih nemani. Tko bi gori, sad je doli…


I za kraj, zaronimo u močvare jer nas tamo čeka pravi riblji Robin Hood, strah i trepet kukaca. To je riba strijelac, a ime je dobila zbog jedinstvenog načina lova. Vodu iz svojih usta pljuje na plijen koji se nalazi na grančicama iznad površine močvare kako bi ga srušila u vodu i pojela. Sposobna je pogoditi muhu s udaljenosti od 2m, u čemu joj pomažu izvrstan vid i mirna usta. Nije li u potpunosti zaslužila svoje ime?

 Riba stijelac (Foto: Encylopedia of Life)

 Lukava taktika lova krasi Robina Hooda među ribama

S ovim završavamo današnju pustolovinu, ali nemojte se opustiti jer nas čeka još dug put preko nepreglednih azijskih prostranstava. A do tad možete posjetiti zagrebački zoološki vrt gdje ćete iz prve ruke osjetiti "duh monsunskih šuma" i upoznati još mnogo čudesnih stvorenja koja tamo žive.

Ocjena: 6.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.