Sargaško more - mitsko more opkoljeno morem
Autor Nikola Koletić 14.5.2012. ( 27946 pročitano ) Članci istog autora

Ssrgaško more (foto: NOAA)

"Najmorskije" od svih mora, more opkoljeno morem, more unutar mora, more koje se odreklo ikakve veze s kopnom od davnina je povezano s brojnim legendama i mitovima. Od morskih struja u kojima nestaju brodovi, poveznica s legendarnim kontinentom Atlantidom i Bermudskim trokutom pa do goleme količine plutajućih algi po kojem je more dobilo ime.Smješteno usred Atlanskog oceana, bez ikakvog doticaja s kopnom, Sargaško more jedinstveno je u svijetu. Oblikovano zbog specifičnog protoka Golfske struje, ovo more je zapravo zatvoren eliptičan vrtlog koji se kreće u smjeru kazaljke na satu, zbog čega je more odvojeno od okolnog oceana. Sargaško more (foto: NASA)Hranjive tvari koje stižu oceanskim strujama ostanu zarobljene unutar Sargaškog mora, zbog čega se razvija golema količina planktona, što u konačnici uzrokuje bujanje života i čini ovo more pravom malom oazom života usred oceana. Poznato je kako je prosječna temperatura mora viša od okolnog oceana dok je prozirnost jako velika. Visoka temperatura i mirno more uzrokuju specifično cvjetanje smeđe alge roda Sargassum. Alga uz pomoć posebnih prostora ispunjenih zrakom pluta na površini mora i tako maksimalno iskorištava sunčevu svjetlost. Izrazito velika količina ovih algi na površini dala je ovom moru i ime - Sargaško more.

Činjenica da je more prekriveno nepreglednim poljem smeđih algi na površini daje ovom moru mističan prizvuk. Kružne struje Sargaškog mora, kao i slab vjetar u tom području oceana, zadavale su velike probleme pomorcima u prošlosti. Vrtložne struje mora zarobile bi jedrenjake i po nekoliko mjeseci ukoliko ne bi bilo dovoljno vjetra da se brod izvuče iz jakih struja mora. Smješteno uz istočnu obalu Sjeverne Amerike, oko otočja Bermuda, ovo područje naziva se i Vražjim ili Bermudskim trokutom. Česta nestajanja brodova i aviona, kao i priče o morskim nemanima koje bi potapale brodove, samo su hranile maštu pomoraca diljem svijeta. Prvi koji je opisao Sargaško more bio je Christopher Columbo pri otkrivanju Novog svijeta. Kad je došao u područje Sargaškog mora i vidio mnogo "morske trave" pomislio je kako je jako blizu obale, ali se iznenadio kada je shvatio da obale nema nigdje na vidiku.Sargaško more (foto: SAFMC)

Sargaško more predstavlja i zanimljivu poveznicu mitskog kontinenta Atlantide i europskih jegulja koje početak svog života dočekaju upravo u tom moru. Jegulje su ribe koje u odraslom obliku žive u kopnenim slatkim vodama, a na razmnožavanje odlaze u more.  Ali zašto baš odlaze tako daleko, u središte Atlanskog oceana, da izdignu mlade? Uz sve biološke razloge, koji uključuju evolucijske prilagodbe, spominje se i mitski kontinent Atlantida koji je, prema nekim tvrdnjama, bio smješten istočno od Sargaškog mora, također usred Atlanskog oceana. Priče govore kako su jegulje živjele u rijekama Atlantide, a razmnožavale se u bliskom Sargaškom moru. Nakon propasti mitskog kontinenta, jegulje su instinktivno odlazile na istok, do prvih kopnenih voda gdje bi provele ostatak života, a taj instinktivni put bi ih doveo do europskih rijeka.

Kakva god mitska priča o Sargaškom moru bila, činjenica da je more zapravo jedan veliki vrtlog unutar Atlanskog oceana u zadnje je vrijeme dobila i jednu negativnu stranu. Naime, otkriveno je kako sav otpad donešen morskim strujama ostaje zatočen u vrtlogu te tako danas na površini mora pluta ogromna količina ljudskog smeća. Osim što narušava ekologiju ovog fascinantnog ekosustava, nadajmo se da more neće dobiti neko novo ime s obzirom na to što mu pluta po površini. Jer, nažalost, očito će to biti sve manje smeđih algi, a sve više smeća.

Zanimljivost za kraj:

Sargaško je more posebno i po jednom specifičnom primjeru mimikrije, ili jednostavno rečeno, sposobnosti organizama da se pretvaraju da su nešto drugo. Pogledaj!

Više o Sargaškom moru možeš istražiti i na ovim linkovima:

http://www.amnh.org/exhibitions/perma ... 1_dioramas/e_sargasso.php

http://oceanservice.noaa.gov/facts/sargassosea.html

http://www.sargassoalliance.org/

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: alge   otpad   more   Sargassum   jegulje   trokut   Sargaško   Bermudski   Atlantida  
Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.