Isprobaj trik za brže učenje!
Autor Kristina Duvnjak 05.5.2013. ( 25515 pročitano ) Članci istog autora

Magična knjiga (Foto: FreeDigitalPhotos)Nekima polako, nekima brzo ali kraj školske godine nedvojbeno je sve bliži. Uz Biotekine želje da skupite što bolje ocjene, i još važnije znanja, pročitajte mogu li vam novoistraženi trikovi pomoći u učenju!Stisnite desnu šaku prije nego poželite zapamtiti novu informaciju, a kasnije kada je se poželite prisjetiti, stisnite lijevu šaku. To je to. To je taj vrlo jednostavan trik.

Naime, stiskanje lijeve ili desne šake aktivira lijevu ili desnu stranu mozga. Ako ste dešnjaci, lijeva strana mozga je odgovorna za pohranjivanje neke nove, naučene informacije dok vam desna strana mozga pomaže da je se kasnije prisjetite. Obrnuto vrijedi za ljevake.

Istraživačica Ruth Propper iz New Jerseya ispitivala je 50 studenata koji su dešnjaci. Zadala im je listu od 36 riječi koju su trebali zapamtiti, a pritom su dobili malu, rozu lopticu koju su stiskali u šakama. 

Jedna grupa je stiskala lopticu dva puta po 45 sekundi s desnom rukom prije nego su trebali zapamtiti riječi. Nakon toga su isto ponovili i s lijevom rukom, a zatim su na papir zapisali sve zadane riječi kojih su se mogli sjetiti. Druga grupa je imala isti zadatak, ali s obrnutim redoslijedom stiskanja šaka.                                               

Još su dvije gruMalac i knjige (Foto: FreeDigitalPhotos)pe sudjelovale: jedna je koristila stiskanje samo jedne šake dok zadnja grupa nije stiskala lopticu nego je samo nježno držala u šaci.

Najbolje rezultate imala je prva skupina koja je stiskala šaku desne ruke jer su tako aktivirali lijevu stranu mozga zaduženu za učenje, a poslije kad su stisnuli lijevu šaku prisjetili su se koja je riječ bila u pitanju jer su time „probudili“ desnu stranu mozga.


Ovaj dječak zna kako to sve naučiti

Od 36 zadanih riječi, ispitanici su se prosječno prisjetili 10 riječi ako su stisnuli desnu šaku a poslije lijevu za prisjećanje riječi.  Oni koji su koristili obrnuti put, prisjetili su se prosječno 6 riječi.

Odlučite sami je li vas ovo istraživanje navelo da isprobate ovaj trik. Mogla bi to biti i neka zabavna igra. Javite nam kako vam ide.

Sretno učenje!

 

Izvor:

http://www.timeforkids.com/news/want-hold-memory/91511

Ocjena: 10.00 (6 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.