Povratak u more - kada su nastali prvi kitovi?
Autor Matea Konjevi─ç 09.5.2012. ( 9511 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Kit Orka (Izvor: Wikimedia Commons)

Kitovi (kitovi, dupini i pliskavice) su jedini sisavci koji su potpuno prilago─Ĺeni ┼żivotu u moru, a razvili su se od kopnenih predaka. To mo┼żemo zaklju─Źiti iz razloga što moraju udisati zrak sa površine mora. Kosti u njihovim perajama, koje su gra─Ĺene poput velikih šaka i karakteristi─Źno okomito pomicanje kralješnice koje je sli─Źnije sisavcu u trku nego vodoravnim pokretima ribe koja pliva, tako─Ĺer su ─Źvrsti dokazi da je njihov predak jednom davno ┼żivio na kopnu.Dolina kitova u Egiptu omogu─çila nam je da zavirimo u evoluciju kitova od kopnenih u oceanske ┼żivotinje. Najve─çi prona─Ĺeni fosil (dug 21 metar) ima razvijene pliva─çe ko┼żice izme─Ĺu prstiju na prednjim udovima i ostatke stra┼żnjih udova, zajedno sa stopalima i prstima. Tijelo fosila bilo je zmijoliko, a znanstvenici su utvrdili da je bio meso┼żder. To je ujedno i prvi vrlo dobro o─Źuvani dokaz koji nam govori kako su kitovi nekad davno izgledali.

Dokazi, utemeljeni na zubima, upu─çuju da je najstariji poznati predak kita, Pakicetus, star više od 54 milijuna godina. Bio je veli─Źine manjeg psa, kretao se na 4 noge i hranio se u slatkoj vodi. Ta prilagodba na lov u vodi je kod njegovih potomaka milijunima godina poslije dovela do zadnjeg pretka kitova koji je najsli─Źniji današnjima. Novija istra┼żivanja na molekularnoj razini potvr─Ĺuju da su kitovi nastali od zajedni─Źkog pretka vodenkonja.  

Pakicetus )Izvor: Wikimedia Commons)

        Pakicetus


Današnji su kitovi, primjerice kitovi usani, nastali od primitivnih zubatih kitova kakav je na primjer bio Pakicetus. Nakon njega, prije 49 milijuna godina, ┼żivio je Ambulocetus.

Fosilni ostaci Ambulocetusa (Izvor: Wikimedia Commons)


Ambulocetus, rekonstrukcija (Izvor: Wikimedia Commons)Prvi kitovi nisu bili dobro prilago─Ĺeni ┼żivotu u vodi te su vjerojatno prili─Źno mnogo vremena provodili na kopnu, kre─çu─çi se na udovima oblika vesla. Za razliku od svog ranijeg pretka, koji je ┼żivio uglavnom u slatkoj vodi, prona─Ĺeni su fosili roda Ambulocetus koji su boravili i u slanoj i slatkoj vodi. To je dokaz postupnog prijelaza u slaniji okoliš.

Prvi dokazi o pravim kitovima, koji su ┼żivjeli isklju─Źivo u vodi i nisu mogli više pre┼żivjeti na kopnu, stari su više od 35 milijuna godina. Primjer je rod Basilosaurus.

Fosilni ostaci Basilosaurusa (Izvor: Wikimedia Commoms)

Basilosaurus, rekonstrukcija (Izvor: Wikimedia Commoms)

Kad su njihovi fosili prvotno otkriveni, mislilo se da se radi o gmazovima, no kasnije je potvr─Ĺeno da su to ipak kitovi. Prvi oblici dupina i kitova usana koji su najsli─Źniji današnjima koji obitavaju u svjetskim morima stari su izme─Ĺu 13 i 15 milijuna godina i od tada do danas su se polako mijenjali da bi poprimili oblike kakvi su nam danas poznati.

Osim kitova, treba spomenuti i drugu skupinu koja se „odlu─Źila“ na ┼żivot u moru. To su sirene ili morske krave koje se za razliku od kitova, ne smatraju pravim oceanskim ┼żivotinjama jer se zadr┼żavaju u plitkim, priobalnim vodama i uglavnom u slatkim vodama. Prou─Źavanjem DNK utvr─Ĺeno je da imaju zajedni─Źkog pretka sa slonovima pa su one za razliku od kitova pravi vodeni biljojedi.

Ocjena: 4.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: sisavci   morski   pliskavice   krave   dupini   morske   kitovi   sirene  
Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
02.2.2017. - Sve boje fosila zmije
22.8.2016. - Novi primat: mali majmun─Źi─ç s velikom ulogom
12.8.2016. - Hominin: Novi ro─Ĺak na obiteljskom stablu ─Źovjeka
01.2.2014. - Predstavljamo Biotekino Drvo ┼żivota!
01.12.2013. - Zašto su neki ljudi druge boje?
11.11.2013. - Otkriveni zanimljivi fosili ┼żivotinja!
24.10.2013. - Prve šume uzrokovale su veliko izumiranje - u moru!
03.10.2013. - Evolucija sporofita i gametofita
08.9.2013. - Kako su biljke ÔÇ×otkrileÔÇť sjemenku - Evolucija golosjemenja─Źa
07.8.2013. - Dinosaur velikog nosa!

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica